Appehögen- hemmet till en backpysslingsfamilj

Strax norr om Östra Vemmerlövs kyrka ligger en gammal ättehög, som i folkmun kallas för Appehögen. Det sägs att det bor en familj av backpysslingar där.

Husfar i den här familjen heter Appe och hans hustru Apinna – av dem har högen fått sitt namn. Ett stycke därifrån ligger en gård och i forna tider berättades det om hur pysslingarna ibland kom in i stugan för att värma sig vid elden. Pysslingarna brukade också komma till gården för att låna redskap som användes vid brödbakning. En gång upptäckte husfrun på gården att hon hade för lite mjöl till bakningen. Husbonden körde då till Appehögen och Appe själv kom ut. Bonden bad honom om att få låna lite mjöl till brödbaket hemma på gården. Appe gick in i högen och kom ut igen med en hel mjölsäck. Bonden lovade att återgälda lånet och lastade upp säcken på vagnen.
Nästa gång bonden låtit mala säd lastade han upp en säck mjöl på sin vagn och körde bort den till Appehögen. Den här gången var det Apinna som kom ut och mötte honom. Hon la märke till att bonden suttit på mjölsäcken, medan han kört den dit. Apinna undersökte mjölsäcken noga och luktade på den på det ställe där bonden hade suttit. Sen tackade hon honom för att han ville betala tillbaka sitt lån, men förklarade att den här mjölsäcken fick han allt ta med sig tillbaka.
Det sägs att det finns en guldvagga begraven i Appehögen, kanske har Appe och Apinna vyssjat sina pysslingbarn i den.