Branbokittan - ett dansande väsen

Söder om Gislöv, i den branta uppförsbacken mellan Stjärnan och Glimminge gård, låg förr i tiden en stor stenbumling som kallades Branbostenen, eller Trollasten.

Här bodde Branbo-Kitta, ett väsen som hade kontakter med trollen. Branbo-Kitta tyckte om att ställa till besvär för de som passerade hennes sten. Många har berättat om att hon tyngde ner vagnen för den som körde förbi, så att hästarna knappt orkade dra den, utan bara kunde ta ett steg i taget. Så fort vagnen hade passerat stenen blev den lätt igen. Hade man ett nybakt bröd med sig kunde man få se stenen vända sig.
De gamla sägnerna berättar att Branbo-Kitta var klädd i skinnkjol och röd toppluva. Hon hade en rysligt lång näsa och var flera tusen år gammal. Under Trollasten bodde småtroll, underjordspysslingar, som tjänade Branbo-Kitta. Varje julafton reste trollen upp stenen över marken och dansade under den ända till midnatt, tillsammans med sin matmor. Så länge de höll på att dansa var det ingen som vågade gå förbi på vägen.
En kväll kom en man förbi Branbostenen och fick se Kitta sitta högst uppe på toppen och hålla utkik. Mannen var på hemväg efter en fest, där han sagt att om han fick syn på Kitta så skulle han dansa med henne. Han bjöd upp Kitta och de dansade så att mannen slet ut både skor och strumpor och till och med höll på att slita ut sina ben. Fötterna blödde på honom och han blev inte fri förrän tupparna började gala i gården intill. Han dog kort därefter, ty det var inte hälsosamt att dansa med Branbo-Kitta.
Idag är stenen borta och det finns bara lite grus kvar efter den. Den sprängdes i bitar 1907 för att bli byggmaterial åt hamnen som byggdes om i Skillinge. Sedan dess har Skillinge hamn renoverats flera gånger och det sägs att det beror på att man använt Trollasten som byggmaterial. Branbo-Kitta vill ställa till besvär för dem som tog hennes sten! Under 1940-talet hittades ett fint ornerat bronskärl vid platsen där Branbostenen legat. Kärlet är från bronsåldern och vittnar om att någon offrat vid platsen för Trollasten för 3000 år sedan.