Halsring - ett smycke från bronsåldern

En typ av använda smycken bars runt halsen – halskragen och halsringen. Den lite enklare halsringen var ofta tillverkad av vridna bronstenar.

Halsringen med ornament som visas i utställningen är funnen på Gunnarshögs marker i närheten av Hammenhög. Den fastnade under vårarbetet på en harvpinne. I samma område har brandgravar påträffats under dikningsarbete. På några hällristningar, som den på Stenstuan vid Gladsax, finns inhugget större öppna cirklar som skulle kunna föreställa halsringar. Små bronsstatyetter från bronsåldern, iklädda endast halsring, har tolkat som avbildningar av gudinnor. Senare, under järnåldern, berättas om fruktbarhetsgudinnan Freja som hade en vacker halsring vid namn Brisingamen och som hon alltid bar.

Kvinnorna under bronsåldern var klädda i kjolar och tröjor av ylletyg. Men senare tids forskning har visat att det också fanns linkläder. Vi kan inte se att kläderna varit färgade. Istället var det smycken av brons och ibland guld som lyste upp dräkten och gav intryck av rikedom.