Motiv

Abstrakta figurer

Vissa figurer är svåra att tolka då de kan föreställa abstrakta mönster. På hällarna i sydöstra Skåne finns det till exempel spiraler, sicksack- och fiskbensmönster samt andra geometriska former. Abstrakta mönster finns på stenarna i Kiviksgraven, Järrestadshällen och på Skansen i utkanten av Simrishamn.

Fisk

På en av hällarna i Kiviksgraven finns en fisk, som liknar en kvastfening, avbildad. Fisk, säl och val finns annars inte direkt avbildade i sydöstra Skåne, däremot är de förekommande både i världskulturarvet i Tanum i Bohuslän och i Alta i Norge där det finns fiskescener avbildade på hällarna.

Fåglar

Fåglar är inget vanligt motiv på hällarna. I Alta, Norge så är de flesta fåglar som är avbildade havsfåglar såsom svanar, gäss och änder. Fåglarna har troligtvis varit viktiga som symboler, även i berättelser och myter. Under period III, 1300 -1100 f Kr, dyker fågelhuvud upp i fören på skeppsristningar i Alta. Varför man binder samman hav och fåglar vet man inte men både skepp och fågel ingår i bronsålderns mytologi.

Skepp

Skeppet är det vanligaste bildmotivet på skandinaviska hällristningar. Skeppet är förutom skålgropen den typ av hällristning vi har flest av på Österlen och Bornholm. Det är också med hjälp av skeppen man ofta kan datera hällristningarna.

Cirkelformen

Cirkelformen

Cirkelformen med ett kors brukar kalls solhjulet eller solkorset. Det finns representerat på samtliga Österlens större hällristningsplatser.

Hand

Handen

Handen eller händer finns avbildade på hällar på flera håll i Sverige. Men den enda kända handen i Skåne finns på Österlen. Den hittades vid en provundersökning sommaren 2009 på en häll som idag åter ligger under jord.

Foten på Stenshuvud

Fötter

Fotsulor och fötter finns det gott om på Dansarens häll mellan Järrestad och Gladsax. Nakna fötter med spretande tår och fotspår som ser ut att vara klädda i sandaler.

Dansarens Häll

Människofigurer

Dansarens häll är känd i hela världen och är beskriven på otaliga språk i facklitteraturen. Den 500 m² stora kvartsithällen är ett av Nordens största ristningsfält och är täckt med över 1200 bilder.